Den 12 oktober 2019 fick jag en inbjudan till ett sparmål av Patrick. Frantzén stod det, och att uppleva något fantastiskt med den personen som betyder mest. Själva summan kändes hutlös för ett enstaka restaurangbesök. Men sen dess har det bara tuffat på. En mindre summa har dragits från bankkontot varje vecka, jag har knappt märkt av det. Och så vips ett år senare plingade det till i mobilen: Sparmål uppnått. Jag lyckades boka ett bord i december förra året. Men, sen kom andra vågen av covid, restaurangrestriktionerna infördes, och vi har bokat om datumet tre, nej kanske till och med fyra gånger. Men så, i lördags, drygt 1 1/2 år efter att vi började spara, var det dags. I egenskap av matprofil känner jag ändå att Frantzén förtjänar ett eget och ett låångt inlägg. Embrace yourselves. Jag var så nervös på lördagsmorgonen? Vaknade och kände, jag har inget att ha på mig, trots att jag tänkt ut en outfit flera gånger. Länge sen jag haft ett sånt typ av pirr faktiskt? Det resulterade hur som i att jag tvingade med Patrick till MOS när det öppnade, och stressköpte ett par nya skor. Inte helt idealt nej men nu fick det bli så. Plus skorna var superfina, kommer använda massor. Efter shopping var jag i stallet en snabbis, och kom hem som en riktig lortgris. Svårt att se att dessa två skulle gå på en trestjärning restaurang samma kväll, faktiskt. Men det löste sig efter en go tvagning och ombyte. Tur. Strax innan 17 satte vi oss i en taxi in mot stan. Jag tog löpet sista biten. Princess mode!! Fattas bara en tappad sko. Jag hade på mig klänning från Baum und Pferdgarten, skor (de stressköpta) från Pull & Bear - finns här, samt väska och diadem från & Other stories. Kände mig fiiiin. Och Patrick var också 10/10 i linnekostym. Ok. Men jag måste prata om det första intrycket. För det första måste man plinga på dörren för att få komma in. Bara en sån sak. Sedan kommer man in i en stor mörk hall, och blir välkomnad vid namn av personalen (vad hög ribba jag har för att bli imponerad). Vidare hänvisas man in i en lång mörk korridor, där man på egen hand får ta hissen upp till det s.k. "Vardagsrummet". Hissen är kolsvart först, och dimras långsamt upp. Pirr. Väl uppe välkomnades vi av typ 5 personer, alla übertrevliga, liksom genuint glada att se dig. Är detta för mycket detaljer? Nä, nu kör jag bara. Fick absolut en liten pall till min väska. Så, i vardagsrummet satt vi och värmde upp. Åt canapéer och drack Krug-champagne. Absolut den godaste (och dyraste) champagnen jag någonsin druckit. På bild är macarons med anklever och rabarber, samt Frantzéns take på råraka. Mmm. Efter ett tag fick vi gå fram till baren, där en kock presenterade menyn i form av alla färska råvaror. Så himla trevligt. Sedan fick vi gå på en rundtur i lokalerna, och slutligen gå ned till själva restaurangen. Blev chockad över hur stort det var? Vår servitör berättade att de har nästan 6 gånger så mycket yta som när de huserade i Gamla Stan, men de tar fortfarande in samma antal gäster. Vi blev placerade på första parkett. Bardisken intill köket. Score. Innan jag kommer till maten, servicen...? Är fortfarande i chock. Allt var så extraordinärt men samtidigt subtilt och graciöst, inte alls stelt eller konstlat på något sätt. Jag har varit på en- och tvåstjärniga restauranger tidigare, men detta var liksom inget i jämförelse. Men återigen, det var verkligen inte stelt. Man kände sig bara så himla sedd och omhändertagen. Nu till den faktiska maten. Fotade nästan allt. Crudo (rå fisk - hiramasa och toro) och Frantzéns prestige caviar. Otrolig rätt, nog en av mina favoriter. Canapé med störkaviar. Dödde. Detta var den sjukaste rätten. Hafskräfta med krispigt puffat ris som man för hand åt och doppade i en smör-, miso- och aubergineemulsion. Sååå, ursäkta min franska, jävla gott. Hand för skala. Trivia: De köper 25 levande havskräftor per dag som går åt. Nästa dag får de in nya igen. Pilgrimsmusslor som röks långsamt över öppen eld, grillade kronärtskockor och otrolig buljong. Gaaah. Också så så gott. Grillad kronärtskocka!! En ny favorit. Kungskrabba, toppmurkor, rapsskott & sansho beurre blanc. Paus för en liten burk jag fick för prillor. Bara en sån sak. Frantzéns signaturrätt. Löksoppa med laktris och marconamandlar. Sjuk matupplevelse. Hjärnan sa verkligen, jag älskar det, men jag borde inte. Grillad vaktel, foie gras, grön sparris och citrongrässky. Otroligt. Plus brödservering. Herregud. En liten uppfräschare. Syrlig sorbet, fingerlime, ros(?)gelé. Och efterrätt. Glasrabarbersorbet, jordgubbar, cashew, en honeycomb på sjögräs och olika former av te. Så gott. Allt vi drack under middagen! Blir för mycket att beskriva varje vin, men allt var otroligt gott verkligen. Dock framförallt imponerad av deras sommelier. Lärde mig mer om vin under middagen än vad jag gjort hittills i livet typ? Så otroligt ingående och fin kunskap om alla producenter, odlingsområden, vinstilar m.m. Bara wow. Efter middagen gick vi upp till vardagsrummet igen för kaffegodis, kaffe och digestif. Ja, ni känner ju mig, drack självklart vermouth. Dog för denna. Och för dessa. Nybakta madeleines penslade med brynt smör. Kaffegodiset var gott men jag var inte superengagerad i det om jag ska vara ärlig, dels för att jag var proppmätt, dels för att jag inte riktigt är en ~pralinperson~. Ja, och det var väl det. Så otroligt imponerad av allt. Vi var där i totalt 5 1/2 h, och det hela var en enda storslagen teaterupplevelse utan dess like. We'll be back, be so sure. Resten av kvällen är historia.