Önskeinlägg! Jag fick en fråga angående hur jag brukar tänka när jag komponerar en meny inför en middag. Personligen gillar jag temamiddagar. Alltså inte nödvändigtvis så "Italienskt" eller "alla rätter ska innehålla citron", men ändå på något sätt att mat och dryck ska hålla någon slags röd tråd. Dels för att min kreativitet mår bra av begränsningar (jag älskar t.ex. att öppna kylen och komma på något att laga utifrån det som finns), men också för att det är kul att tänka utifrån ett koncept.När jag ska bjuda på middag så visualiserar jag ofta maten, typ från förrätt/snacks till efterätt, funderar på olika alternativ, vilken dryck som vore kul att ha till, etc. Det är nog lättare att visa än förklara, så nedan följer lite olika förslag på menyer/middagar som man kan komponera ihop. Grekiskt: Plockmiddag med smårätter:Saganaki - friterad fetaostDippsåser (tzaksiki, skordalia, hummus m.m.) att doppa bröd och grönsaker iSpanakopita - filodegspaj med fetaost och spenatCitronrostade potatisarGrillad bläckfisk med stora vita bönor, oregano och vitt vinGrekisk salladPeinirli - båtformat ostfyllt bröd Huvudrätter:Gyros (svingott med halloumi eller bara grillade grönsaker istället för kött)Biftekia - grekiska färsbiffar med tzatsiki, grekisk sallad och koulouri (sesambröd)Ugnsbakad kritharaki med tomatsås och fetaost Moussaka Efterrätter:Tsoureki fyllda med lättvispad grädde och färska bärOlivoljekaka smaksatt med citron, ouzo och timjanGalatopita (grekisk bränd custard pie) Italienskt:Förrätter: Antipasto. Charkuterier. KronärtskockshjärtanArancinis att doppa i kall spicy arriabattaBurrata med nice tillbehör att doppa bröd i, typ Huvudrätter: Paaasta, risotto, gnocci, gnudi, obvRagu med polentaOsso BucoMelanzane alla parmigianaEfterrätter: Tiramisu (obv)Espresso med liten chokladbit:)AffogadoOstar, kex, marmeladDryck:NegroniHemgjord limoncelloMoscato d'Asti till efterrätt Budget: Förrätter: Krispigt stekt råraka med lingon och svampSmördegspizza, kanske med potatis, eller tomater, eller karamelliserad lök och spenat? Huvudrätter: Ärtsoppa på svenska gulärtorKorvbuffét med roliga tillbehör/rörorDaal med hembakta smöriga naanbrödPasta pomodoro med burrataHemgjord falafel i nybakt pitabröd Efterrätter: Våffelbuffét!Grillad/hårt stekt ananas med glass, hemgjord kolasås och rostad kokosChokladbollar med massssa kaffe iMarängsvissNyfriterade munkar Mexikanskt:Förrätter: Elote (corn on the cob) som man dressar med majo, gräddfil, cotija ost (eller fryst fetaost som man river), chilipulver och limeNachos med en stor skål guacamoleAlternativa dips: Frijoles refritos, salsa på syrliga tomatillosHuvudrätter: Carnitas med majsortillas och kall mangosalsa. Går att göra vegetariskt med e.g. jackfruit istället för fläskkarré.Fish tacos (gör vegetariskt med halloumi)EnchiladasEfterrätter: Tres Leches CakeChurrosPaletasDryck:Iskall lagerMargaritasJarritos☆Och så vidare. Ba lite exempel på hur man kan tänka osv. Har ni någon paradmeny ni brukar bjuda på, eller andra förslag på killer middagar?