Inför min andra säsong är det kanske på sin plats att jag skriver en liten Åre-guide? Inte en dag försent. Från mig till er! Mina guldkorn i Åre (med omnejd). I bynVinbaren - Stationsvägen 11, vinbaren-are.comKul vinlista, gullig personal (som gärna hjälper dig att navigera ovan nämnda lista utan att vara pretto), en meny som hela tiden ändras. Beställ bläckfisk om det finns!! Fullbokat ca alltid tyvärr så var ute i god tid. Det brukar dock finnas ett par drop in-platser varje kväll som jag nästan alltid har haft flyt nog att glida in på. Imilla - Torggränd 2b, imilla.se20 platser, 2 kockar. Mitt första besök var tillsammans med Annie i fjol och jag minns oss båda som väldigt imponerade och nöjda. Efterrätten var kanske något av det godaste jag åt förra året (läs: brynt smör, hallon och choklad). Vi valde deras setmeny "Lita på oss" tillsammans med vinpaket inklusive fördrink. Åt Annie löste dom MVG+ vegetariska alternativ. Otroligt prisvärt. Och mysigt! Werséns - Årevägen 95, wersens.seMitt bästa after ski-ställe tror jag? Om man med after ski menar ett par kalla Hof samt något gott att äta i trevlig miljö, det vill säga. Det ligger mitt på torget, mitt i byn, och känns lite som Åres självklara rastgård? Alla samlas här. En institution, om man vill. Jag beställer nästan alltid råbiffen (otroliga pommes) men har hört gott om pizzorna!! Granen - Tottvägen 127, aregranen.seEn bit upp för backen från Åre torg ligger mysiga Granen Hotell & Restaurang. Jag åt här i fjol tillsammans med mina roomies dagen innan vi skulle tävla i Skutskjutet. Gott!! Trevligt! Stabil meny med klassiska smaker, men ibland vill man liksom inte krångla till det? Tydligen ska Petter ha komponerat vinkällaren. Torvtaket - Årevägen 71, torvtaket.comByns bästa pizza!!! Om du frågar mig. Otrolig deg, bra råvaror. Min favoriter är N.3 och N.10 men i år har de kebabpizza (!?) som säsongsspecial. Så det måste jag ju prova.Åre Ölkafé - Sankt Olavs väg 33, åreölkafe.seJag kanske inte skulle gå hit för maten i första hand, men de serverar god lokal öl! Och ligger i det mysiga K-märkta gamla stationshuset. Brukar ha livespelningar då och då. I backenHummelstugan - Hummelbranten, hummelstugan.seDen bästa maten såväl som utsiken i backen. Tycker jag! Samma ägare som Werséns. I fjol åt jag deras friterade chèvre chaud (på bild ovan) fler gånger än jag kan minnas. Det enda minuset är att det kan vara svårt att få bord lunchtid, särskilt på vårvintern. Vissa dagar med bra väder brukar de dock ställa upp en hamburgebar på terrassen där man kan få en en nygrillad burgare och en bärs direkt i handen. Timmerstugan - Stjärntorget, timmerstugan-are.comSer ut som skräp (ursäkta min franska) från utsidan men inuti den fula utbyggnaden döljer sig, likt namnet förtäljer, ett jättegulligt timmerhus!! Med god mat i! Jättego steak minute. Har också hört gott om deras raggmunk. Crowded House - Björnen, crowdedhousearebjornen.seEn mysig liten kåta på Vargbackens topp. Här serveras enklare burgare, mackor, sallader och fika. Lokala producenter hyllas i form av e.g. dryck från Åre Bryggkompagni samt bröd och bakverk från Grädda. Jag kan varmt rekommendera deras surdegstoast med chèvre. Lilla Tyrolen - Björnen, lillatyrolen.seHabilt! En vällagad skidåkarlunch. Jag åt deras burgare samt älgchili vid olika tillfällen i fjol och tyckte att bägge levererade. Men framförallt är miljön mysig. Det lilla timmerhuset ligger längst upp i Järvenbacken i Björnen vilket blir en trevlig liten utflykt om man vanligtvis håller till i Åres liftsystem. Copperhill - Björnen, copperhill.seMmm, omsusade Copperhill Mountain Lodge. Lobbyn har dryga 20 meter i takhöjd, en nästan lika lång murad öppen spis, väggar klädda i koppar och dekorativa träbjälkar i taken. Fansen känner kanske igen miljön från Ruben Östlunds Turist. Jag har ätit i bistron samt spenderat natten på hotellet. Goda drinkar, trevlig mat, bra service, tjusigt spa, krispiga lakan. I matsalen längre in ska menyn vara mer omfattande och genomarbetad. FikaGrädda - Årevägen 150, grädda.seOtroliga bullar, gott surdegsbröd. Men proffset besöker Grädda för glassen (vann pris för Sveriges bästa 2017). Den tillverkas dagligen på italienskt vis. Mjölken kommer från Såå mjölkgård. Min favorit är Hallon. Krus - Byvägen 11, Undersåker, krusbageri.se100% värt en utflykt. Krus bageri drivs av Elin som tidigare var bagare på Fäviken. Gott bröd! Goda bullar! Och massa annat. Lillåstugans Våffelbruk - Ullådalen, lillastugan.seDen mysigaste lilla våffelstugan! På längdskidor når man den bäst från Ullådalsparkeringen, ca 2 kilometer. Man kan också komma dit utförs från Tegefjälls liftsystem. Bergstugan Fröå Gruva - Fröåvägen, bergstuganfroa.seEn annan mycket mysig våffelstuga som också serverar en vällagad dagens lunch gjord från grunden och på lokala råvaror. Man kan ta sig hit med bil eller på längdskidor från Björnen. DuvedMrs Maggie - Karolinervägen 22, mrsmaggie.seEn otroligt färgglad liten restaurang belägen i Duved, cirka 1 mil norr om Åre. Det öppnade för lite mer än ett år sen och har fått ett varmt mottagande sen dess. Jag har bara varit där och köpt fika (supergott) men kommer absolut att återkomma för både lunch och middag. Restaurang Trägårn - Karolinervägen 23, restaurangtragarn.seMitt emot Mrs Maggie ligger Restaurang Trägårn som också öppnade 2021. Likt Elin på bageri Krus har även Trägårns ägare ett förflutet inom Fäviken. Här serveras en fast meny där råvarorna alltid kommer från den egna trädgården eller den närmsta traktens producenter. Jag själv har ännu inte hunnit hit, men de har fått fina recensioner, bl.a. i White Guide. Intill restaurangen har de en liten butik där de säljer en del av råvarorna som de själva använder. Ett bonustips!Järpen Bion - Strandvägen 22, Järpen, jarpenbion.seDen gulliga biografen i Järpen (ca 2 1/2 mil söder om Åre) drivs av Järpens kulturförening. Värt ett besök om man, som jag, har en svaghet för old-school biografer. 💛Det var allt jag kom på för nu. Har jag missat något?