Detta inlägg görs i samarbete med Visit Finland Goooood morgon Mariehamn! Vi har nått del 2/2 av mitt samarbete med Visit Finland. Hoppas att ni är lika taggade som jag. På lördagen efter dygnet i Åbo tog vi Silja Galaxy-färjan över till Mariehamn, Åland. Det tog lite drygt fem timmar och var supersmidigt. Jag har tidigare varit i Mariehamn på en kort visit för kanske 5 år sen i samband med firandet av en släkting. Minns att jag älskade det då, och var riktigt pepp på ett återbesök. Och att få utforska en stad helt själv är alltid något annat. Vi anlände vid 14-tiden och gav oss direkt ut för att utforska Torggatan. Vi passerade t.ex. Viktor Crafts & Design, en butik med hantverks- och designprodukter av åländska kreatörer. De driver också ett mysigt café i dörren intill. Om man går lite längre ned längst med gatan kommer man till torget, där det är torghandel i princip året runt. Varje år vid jul, påsk och i samband med Skördefesten arrangeras också större marknader, tips! Jag beskrev Mariehamn som gulligt på Instagram och fick instantly dåligt samvete. Det känns så typiskt Stockholmskt att åka till en småstad och exotifiera alla gulliga små skyltar och hus :( Men jag måste ha det sagt: Mariehamn ÄR gulligt. Det går liksom inte att komma ifrån det. Fullt av fina små hus, gamla fasader och mysiga fik. Och allt är nära, inom promenadavstånd. Det gillar vi också. På tal om fik skulle vi egentligen ha tagit en eftermiddagsfika på Bagarstugan, känd för sin ålandspannkaka. Det hade tyvärr precis hunnit stänga, så det fick bli en bagel på det åländska bagelcafét Bagel Bee istället. Mycket mycket god! Mariehamn ligger på ett drygt kilometerbrett näs (på tal om att allt är nära), vilket innebär att det finns vatten både i öst och väst. I hamnarna finns fina promenadstråk, cykelvägar, bryggor där båtar trängs, och restauranger. Man älskar ju att dessa vyer utnyttjas till fullo. Mot kvällen promenerade vi över näset mot västra hamnen, och kvällens första middagslocation. ÅSS Paviljongen! Som serverar en japanskinspererad meny, "Island Isakaya" med mindre mellanrätter. Vi tog friterad maki, baos, asiatisk råbiff och grillade pilgrimsmusslor. Allt var så himla gott verkligen!! Och misosoppan som man fick innan maten är typ den godaste jag har druckit. Så djup och fyllig. Baosen med hoisinbakad fläsksida, rödkål och spicy majonäs dödade mig alltså. På ett bra sätt. Kvällens andra stopp låg bara några hundra meter bort, Restaurang Nautical. Nautical har legat i samma lokaler sedan öppningen 1954, i Ålands Sjöfartsmuseum. De har en klassisk meny som fokuserar på närodlat och säsong. Här åt vi varmrätt och dessert. Som aptitretare fick vi en liten skål med skagen, potatisskum och rom. SÅ gott. Till varmrätt tog jag åländsk torsk med musselsås, blåmusslor, sidfläsk, semitorkad tomat, salladslök och potatis. Också otroligt vällagat och gott. Efterrätten var kolasås, bär, hjortron och vaniljglass. Så enkelt men perfekt. Verkligen en dessert i min smak. Matsmältningen skedde på Bar Indigo, där jag tog deras Negroni. Perfekt. Och så härlig stämning där? Blandat klientel, go personal och mysig lokal. Vad mer önskar man? En annan bar som jag hört mycket gott om men som vi inte hann med att besöka är Compagniet, som har ett av Nordens största ginsortiment. Tack och bock. Det får bli nästa gång. Och kvällens sista stopp skedde på Kino Nightclub. Vad få DM's jag fick om otroliga historier som skett bakom dessa dörrar :) Söndagen gick av naturliga skäl i ett lite långsammare tempo. Jag rättade till gårdagens slarv och åt en ålandspannkaka på Café Julius. Den var nybakad och ljummen :'-) Spatserade runt. Om det inte har framgått så är Mariehamn en perfekt stad att göra just detta i. Just söndagar är också en museidag, och jag kan t.ex. rekommendera att besöka Ålands Konstmuseum och Kulturhistoriska (de finns i samma byggnad), samt Sjöfartsmuseet. Man kan också promenera ned mot östra hamnen, förbi Självstyrelsegården, i.e. Ålands parlament. Så fin byggnad! Visste ni att Åland firar 100 år som självstyre nästa år? Hamnade också på Emmaus. Otippat va. De hade en hel bokhylla full av Alandica. Här bodde vi förresten, på Hotell Pommern. Jag bodde där förra gången jag var i Mariehamn också, och det är ett säkert kort. Deras restaurang Kvarter5 är också jättebra! Tips tips. Och sen var det dygnet i Mariehamn slut. Det gick för fort alltså!! Och som tidigare skrivit, Mariehamn ÄR gulligt. Men det är också en livfull stad med otroliga restauranger och barer, ett roligt uteliv, vackra parker, hamnpromenader och historia. Och allt är nära. Det är svårt att undgå den generösa mentaliteten och samhörigheten som genomsyrar Åland. Man hälsar på sina bordsgrannar på restaurangen, på torgförsäljaren, på personen man möter på hamnpromenaden. Väl tillbaka i Stockholm var jag passande nog inbjuden till ett förskottsfirande av Ålands 100:e självstyrelseår via Finlands ambassad. Jag träffade bl.a. Ålands näringsminister, Fredrik Karlström, som berättade att inte ett enda åländskt företag gick i konkurs under pandemin. Hur otroligt är inte det? Jag pratade också med åländska kocken Michael Björklund, som berättade om sitt arbete med att ta till vara på allt som Åland har att erbjuda i sina restauranger. Man lär känna fiskaren, bonden, keramikern. Alla värnar om alla helt enkelt, och det är så fint att se hur det också genomsyrar den åländska restaurangtallriken. Åland, you did good. På återseende!! Nästa gång blir det ön runt. P.S. Tack gänget på Visit Finland för ett otroligt samarbete. Så stolt och glad över att få ha gjort detta!!